Kampen mod bjørnekloen fortsætter

De senere år er det lykkes at halvere antallet af den giftige plante kæmpebjørnekloen i Gribskov Kommune takket være en stærk indsats fra både private og kommunen.

Blærelignende udslet, der svier. Det er resultatet, hvis du får saften fra den giftige kæmpebjørneklo på huden, når solen skinner. Heldigvis er risikoen mindsket de senere år, for både kommunen og private grundejere har formået at halvere antallet af den giftige plante i kommunen.

Trods halveringen er der dog ingen grund til at slappe af, for planten spreder sig meget hurtigt, og nu er det højsæson igen.

Private har pligt til bekæmpe bjørnekloen
Private har pligt til at bekæmpe bjørnekloen på deres grund, det står i loven, Derfor giver det god mening at begynde at kigge efter de små nye planter allerede nu, for efter en lang vinter i dvale begynder de mange frø fra sidste års bjørneklo-planter at skyde op af jorden. Derfor er det tid til at bekæmpe dem og helst, før de vokser sig store og smider tusindvis af nye frø.

Tre gode grunde til at bekæmpe bjørnekloen
Dennis Petersen er ansvarlig for bekæmpelse af bjørneklo på Gribskov Kommunes arealer. Han forklarer, at der er tre gode grunde til at fortsætte med at bekæmpe bjørnekloen:

”For det første er den en fare for andre planter. Én bjørneklo kan sætte flere tusinde frø, hvis man ikke fjerner den. Og de store blade blokerer for sollyset, så der ikke kan gro andre planter under dem. Det er faktisk ret store områder, bjørnekloen overtager," siger han og fortsætter:

Saften er giftig
”For det andet er bjørnekloens saft giftig. Hvis man får saften på huden, kan man få blærelignende udslet, der svier meget,” siger Dennis Petersen og giver endnu en god grund til at bekæmpe bjørnekloen:

”For det tredje har du pligt til at fjerne bjørneklo, hvis de står på din grund. Det står i lovgivningen,” siger han og konstaterer, at det i yderste tilfælde kan give bøder og politianmeldelse, hvis man ikke fjerner dem.

Borgere gode til bekæmpelse
Det har der dog ikke været grund til i ret mange tilfælde gennem årene, for borgerne er generelt gode til at bekæmpe bjørnekloen.

”Vi har et godt samarbejde med borgerne. De kan ringe til mig, hvis de vil have råd, og vi kan sende kommunens ekspert af sted til borgerne, hvis der er brug for at vide, hvordan man præcist bekæmper planten, fortæller Dennis Petersen og opfordrer borgerne til at tage en rundtur på deres grund for at tjekke, om bjørnekloen vokser nogen steder.

Yderligere oplysninger:
Dennis Petersen tlf. 7249 6807
…................

Guide: Sådan bekæmper du bjørnekloen
Du har pligt til at bekæmpe bjørneklo på din egen grund. Her har du en lille guide til, hvordan du kan gøre.
• Hvis du har få planter: Grav dem op og følg nedenstående tre anvisninger:
◦ Har planten hverken skærme med blomster eller med frø, så grav den op og lad den ligge.
◦ Har planten skærme med hvide blomster, så grav den op og hug blomsterskærmen fra stænglen og lad den ligge.
◦ Har planten skærme med frø, så grav den op og hug med spaden frøskærmen fra stænglen og saml frøskærmen i poser til afbrænding.
• Hvis du har mange planter: du kan enten lade dyr græsse i området eller få planterne sprøjtet. Kontakt evt. kommunen for yderligere oplysninger: Kontakt Dennis Petersen på tlf. 7249 6807

Gode råd
• Husk at beskytte huden, når du bekæmper bjørneklo, da plantens saft kan give alvorlige udslæt.
• Tjek hellere området én gang for meget for planter - de har det med at blive overset.
• Hvis du er i tvivl om bekæmpelsen, kan du få besøg af en ekspert, som kan give dig råd og vejledning.

Ring efter hjælp
Du kan ringe til kommunens ansvarlige for bekæmpelse af bjørneklo Dennis Petersen og få gode råd. Han kan også sende kommunens ekspert hjem til dig, hvis der er brug for det. Fang Dennis på nummer 7249 6807.