Demens får sin egen dag med stort arrangement i Gribskov

Gribskov sætter spot på demens d. 21. september med kommunens første demensdag. Arrangementet varer i fire timer og rummer alt lige fra foredrag af hjerneforsker Peter Lund Madsen til en markedsplads med tilbud om aktivitet og støtte til borgere med demens og deres pårørende.

Hvad er demens, og hvilke tilbud findes i Gribskov Kommune, som gør livet lettere for både borgere med demens og deres pårørende?

De spørgsmål får du svar på ved Gribskovs første demensdag nogensinde. Det sker d. 21. september, hvor Social- og Sundhedsudvalget og Ældrerådet inviterer til det fire timer lange arrangement "Demensdag i Gribskov" fyldt med eksperter og fagfolk, der både giver indblik i demens og Gribskovs mange tilbud til borgerne og deres pårørende.

Arrangementet løber af stablen i Gribskov Kultursal fra klokken 11.30 til 15.30.

Flere får en demens-sygdom
I dag har 739 borgere i Gribskov Kommune en demens-sygdom som for eksempel alzheimers, og det forventes, at flere vil få diagnosen fremover. Vi lever nemlig længere, og risikoen for at få en demenssygdom øges med alderen.

Det kan være svært og opslidende at leve med en demens-sygdom for både den, der får sygdommen, og de pårørende. Dog kan viden om sygdommen og kendskab til tilbud om hjælp og værktøjer, gøre et liv med demens lettere.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Birgit Roswall (V) holder åbningstalen. Hun fortæller om dagen:

"Først fortæller fagfolk og pårørende om, hvad demens er for en størrelse, og hvordan man kan indrette sit liv med sygdommen. Det er så utroligt vigtigt at få spredt viden om sygdommen, for der er mange tabuer og misforståelser, som vi skal have frem i lyset," siger formanden.

Caféområde og markedsplads
Birgit Roswall fortæller videre, at der bliver indrettet en markedsplads og caféomåde i kultursalen med stande, hvor man kan få indblik i de mange foreningstilbud og kommunale tilbud til borgere og pårørende med demens.

"På markedspladsen kan man blandt andet møde frivillige foreninger, frivillige fra kommunens demensdagcenter Holbohave og frivillige, der står for motionstilbud på Hesingegården for demensramte og deres pårørende. Man kan også høre om juridisk hjælp til for eksempel værgemål og testamente, man kan møde vores ernæringsekspert og mange flere, siger formanden.

Peter Lund Madsen fortæller
Dagens sidste oplæg er med den dygtige formidler hjerneforsker og speciallæge i psykiatri Peter Lund Madsen, som fortæller om hjernen og demens.

'Demensdag i Gribskov' sluttes af i Tisvilde Bio med fremvisning af filmen 'Jeg er stadig Alice' kl. 20.00. Billetter til filmen kan købes eller bestilles via Tisvilde Bios hjemmeside: www.tisvildebio.dk

Man skal melde sig til
Demensdagen bliver holdt på samme dag som den internationale alzheimersdag. Tilmelding skal ske via hjemmesiden siden her, alternativt kan det ske ved at ringe til Kristine Pedersen på telefon 7249 7450

Yderligere oplysninger:
Birgit Roswall, formand for Social- og Sundhedsudvalget, tlf. 7249 6830
Kristine Pedersen, projektleder, Center for Social og Sundhed, tlf. 7249 7450

FAKTA: Program for dagen
Sted: Gribskov Kultursal, Østergade 52, 3200 Helsinge
Tidspunkt: d. 21. september 2017, kl. 11.30 – 15.30

Kl. 11.30: Dørene åbner - Markedsplads

Kl. 12.00: Velkommen til Demensdag i Gribskov v. Birgit Roswall, Formand for Social- og Sundhedsudvalget

Kl. 12.05: 'Hvad er demens?' v. Dorte Balslev, Psykologisk demensfaglig konsulent i Gribskov Kommune

Kl. 12:20: 'Et liv med demens' v. Dorte Balslev fortsat og gæst

Kl. 12:40: 'Da min mand fik Alzheimers' v. Inge Madsen, tidligere pårørende

Kl. 12.55: 'Demensindsatsen i Gribskov Kommune' v. Dorte Balslev, Psykologisk demensfaglig konsulent i Gribskov Kommune

Kl. 13.10: 'Værgemål og borgerens selvbestemmelsesret' v. Bodil Lolle, Jurist i Gribskov Kommune

Kl. 13.30: Pause – Markedsplads Kl. 14.00: 'Hjernen og demens' v. Peter Lund Madsen, læge, dr.med., speciallæge i psykiatri

Kl.15.00: Tak for i dag - Markedspladsen er åben frem til kl. 15.30