Bi - venlig kommune

Gribskov Kommune blev i 2017 udnævnt som bi-venlig kommune og modtog et certifikat af Danmarks Biavlerforening og Kronborg Vestre Birks Biavlerforening. Og vi fortsætter med at gøre noget særligt for bier - og andre insekter.

Vi har i 2018 sået insekt-venlig blomster på to bynære arealer:

  • Ved eventpladsen i Græsted
  • Ved Nordstjerneskolen i Helsinge

Sidste år udsåede vi også på et areal på Birkevang ved det gamle rådhus. I år har det areal fået lov at stå hen og flere af blomsterne fra sidste år er kommet igen. 

Hvorfor bi-venlig?

Vilde bier og mange andre insekterne er generelt trængte og savner fødekilder. For at planter kan lave frø og frugter, skal deres blomster bestøves, og her spiller bier og andre bestøver  væsentlig rolle. Var der ingen bestøvende insekter, ville der være ingen eller få og forkrøblede jordbær, blommer, pærer, æbler mv. 

Hvilke blomster er der sået?

Der er sået: rødkløver, hvidkløver, kællingetand, alm. Røllike, cikorie, okseøje, kornblomst, kornvalmue og honningurt.

Blomsterne indeholder meget pollen og nektar. Arealerne fungerer som en ”tankstation” for honningbier, vilde bier, sommerfugle og andre insekter. 

Brug arealerne som I plejer!

I er velkomne til at bruge arealerne ligesom I plejer, til at gå tur, skrå over, lufte hunde på osv.

Bi-venlig kommune 2017

Spørgsmål?

Har du spørgsmål kontakt da Gribskov Kommunes naturmedarbejdere Christina Larsson tlf. 72496351/email chrla@gribskov.dk eller Hans Lassen på tlf. 72496808/email hlass@gribskov.dk

Vil du ha' en bi-venlig have?

  • Vælg hjemmehørende arter - mange vilde bier og andre insekter i Danmark er tæt knyttet til danske blomster og omvendt
  • Vælg blomster med lang blomstringstid - vælg blomster der blomstrer længe og anlæg din have så der er blomster fra det tidlige forår til det sene efterår
  • Vælg blomster der producerer meget nektar og pollen - se efter om der på posen med blomstrefrø og på planterne er der angivet, om de er særligt gode for bier og andre insekterne. 

Din lokale planteskole kan også guide dig til en bi-venlig have. 

God fornøjelse!