Grøn Lørdag 2016

Grøn Lørdag 2016 bød på nærkontakt med ristede rejer, rideture og regnbuefarvede fisk. Over 250 gæster lagde vejen forbi Gilleleje Havns Øststrand.

Lørdag d. 28. maj kl. 10 blev Grøn Lørdag åbnet af Morten Jørgensen, formand for Plan- og Miljøudvalget. Morten Jørgensen takkede foreningerne for det store arbejde de lægger i Grøn Uge og Grøn Lørdag og fremhævede, hvor vigtigt det er, at give børn gode naturoplevelser i deres nærområde, så de lærer at værne om og bruge naturen. Den er Liv på 3 år helt med på! ”Man skal passe rigtig godt på dem”, sagde hun, mens hun betragtede rejer, krabber og strandsnegle i et akvarium.

Kommunens grønne foreninger viste sig frem

Mere end 250 engagerede gæster lagde vejen forbi Gilleleje Havns Øststrand og tog del i de mange aktiviteter, som kommunens grønne foreninger bød på. Dagen kan betegnes som en grøn succes badet i strålende solskin og saltsprøjt. Som Valdemar på 7 år sagde, da han blev spurgt om, hvad der var det sjoveste, "Det var alt !"

Kartoffelsuppe og ølandshvedebrød

Og der var mange fantastiske aktiviteter udbudt af de grønne foreninger!
Rarbarbergaarden bød på kartoffelsuppe og ølandshvedebrød til de sultne. Flere valgte at supplere suppen med kogte eller ristede rejer og strandsnegle, de selv havde fanget i havet iført waders og udstyret med net udlånt af kommunens naturvejleder og Danmarks Naturfredningsforening. Våde sokker blev tørre igen i den finske sauna - et eksempel på, at de mange aktiviteter var forbundet på kryds og tværs. Magnus på 10 år var i vandet med waders og net af flere omgange, fordi ”Jeg synes rejerne er virkelig lækre!”

Nærkontakt med skarven

Skarven kunne betragtes på tæt hold, idet Dansk Ornitologisk Forening havde et udstoppet eksemplar med, og i kikkert kunne spil levende eksemplarer ses siddende ude på stenene i havet i gang med at tørre deres fjer. På denne måde kunne man også komme helt tæt på naturen.

Børnene malede på fisk

Biblioteket havde skiftet bøgerne ud med farver og friske fisk, regnbueørreder fra Arresø, og børn i alle aldre malede på fiskene og lavede aftryk på papir. Det blev til mange kunstneriske farverige resultater. Bagefter kunne børnene dissekere fiskene og undersøge fiskens forunderlige gæller nærmere, under kyndig vejledning af kommunens naturvejleder og Danmarks Naturfredningsforening.

Rideture på pony

Seks fine ponyer fra Søborggård Rideklub og Græsted og Omegns Rideskole gik lystigt rundt med smilende børn, der havde lyst til en ridetur. Der var også mange, der nød en tur i hestevogn på Gilleleje Havn. Den aktivitet var så populær, at der var kø hele dagen og de stærke gule fjordheste Fiona og Feika fra Græsted og Omegns Rideskole fik nok at se til.

Bundskraberen demonstrerede dykkerudstyr

Dansk Cykelistforbund, Dansk Pattedyrforening og Friluftsrådet bød på en snak og delte foldere ud om foreningernes virke. Dykkerklubben Bundskraberen demonstrerede snorkel og dykkerudstyr og gav en tur i fuld fart i gummibåd.

Frøbomber med farver

Der blev lavet frøbomber under vejledning af Jonatan fra Haver til Maver. Blomsterfrø blev æltet ind i en god næringsrig lerjord og de små bomber kan senere smides et sted, hvor børnene synes, der trænger til lidt glæde og farver.

Mon ikke Grøn Lørdag har sat sit aftryk med gode minder og spirende blomsterfrø?

Dagens fulde program var:

Finsk sauna v/ Gribskov Kommunes Mobil Grejbank
Lav en frøbombe v/Haver til maver
Mal en fisk v/Gribskov Kommunes Biblioteker
Fang og studer havets kriblekrable-dyr v/Gribskov Kommunes naturvejleder, Danmarks Naturfredningsforening og Valby Bækgård Naturcenter
Ponyridning v/Søborggård Rideklub
Ponyridning og hestevognskørsel v/Græsted og Omegns Rideklub
Find havnens fugle v/Dansk Ontologisk Forening
Sejltur i bølgen blå v/Gilleleje Sejlklub
Guidet cykeltur v/Cyklistforbundet
Snorkle på det lave vand v/Helsinge Sportsdykkerklub Bundskraberen
Mød Friluftsrådet og Dansk Pattedyrforening

Yderligere oplysninger: Lise Vølund Hennings, Biolog, Gribskov Kommune, tlf. 72498328 / email lvhen@gribskov.dk