Borgerne svinger sparekniven over budget

Borgmesteren må knibe sig i armen, for mens valget nærmer sig og politikerne har travlt med at foreslå nye tiltag, så har borgerne i Gribskov for første gang leveret SPARE-forslag til byrådet.

Lad være med at bygge den nye vej. Giv alle borgere i arbejde en skattestigning på 100 kroner om måneden. Byg bæredygtige hytter på strandene – udlej dem – og lad indtægten finansiere kystsikring.

Gribskovs borgere er leveringsdygtige i en lang række spare-forslag til politikerne i byrådet. Mens valget nærmer sig, og politikerne har travlt med at foreslå nye tiltag – ja, så har den økonomiske ansvarlighed meldt sig blandt borgerne, som disker op med mere end 20 spare-forslag til byrådet. Forslagene er sendt på mail, skrevet på ’budget-tavlen’ i borgerservice og slået op på kommunens Facebook-side. Gribskovs borgmester er glad og stolt over den ansvarlighed, borgerne udviser.

”Det viser, at der faktisk er en bevægelse i borgernes forståelse af kommunens budget. Det har stået højt på min liste de sidste tre år, at få borgerne mere engageret i kommunens økonomi. Hvis vi ikke prioriterer, hvad vi vil bruge penge på, så får vi ikke råd til investeringer i fx veje eller skoler, så det er meget positivt, at borgerne nu deltager mere i den debat,” siger borgmester Kim Valentin (V).

Borgernes forslag blev i går uddelt til alle byrådets politikere på det traditionelle seminar for byrådet om næste års budget:

”Jeg har aldrig oplevet noget lignende som borgmester, det må jeg sige. Hvor alle vi politikere, jeg selv inklusive, kan mærke valgkampen lige om hjørnet og dermed har en masse gode tiltag, vi gerne vil gøre for borgerne – så er borgerne fyldt med idéer til, hvordan kommunen kan skaffe indtægter eller spare på service. Vi skylder borgerne en stor tak,” siger borgmester Kim Valentin.

Lad idéerne – og græsset - gro

Borgmester Kim Valentin erkender, at han selv har medansvar for den helt usædvanlige situation, som nu er opstået i Gribskov: Borgmesteren har kraftigt appelleret til borgerne om at bidrage med forslag til at spare eller omprioritere – og hans bøn er blevet hørt.

”Borgernes mange forslag, uanset indhold, er udtryk for en villighed til at prioritere. Og det er det svære, når man skal lægge et budget. Alle kan bruge flere penge, men de færreste har lyst til, at der skal bruges færre penge på noget,” siger Kim Valentin.

Blandt borgernes forslag er:

• Lad græsset gro i grøftekanterne – spar på græsslåning og bekæmpelse af ukrudt.

• Lad alle borgere i arbejde betale 100 kroner mere om måneden i skat. • Lad være med at bygge en ny vej mellem Græsted og Gilleleje.

• Byg 100% bæredygtige træhytter på strandene, udlej hytterne, og lad indtægten betale for kystbeskyttelse.

• Brug færre konsulenter i kommunens arbejde.

• Inddrag borgerne som frivillige – og spar på personale ad den vej.

• Drop unødvendige kurser for de ledige

Borgerne har i år kunnet bidrage til næste års budget på kommunens Facebook-side, på email samt ved at skrive på en tavle i borgerservice. Der er kommet i alt ca. 150 bidrag og de fleste er stadig forslag til, hvor borgerne gerne vil bruge penge. Men det er første gang, at kommunen oplever så stor en interesse fra borgerne for at komme med forslag til besparelser.

Yderligere information: Kim Valentin (V), borgmester, Gribskov Kommune, 72498200