Brugerråd skal sikre fokus på ældremad

Et brugerråd med borgere, repræsentanter fra Gribskov Kommune, Ældrerådet og Det Danske Madhus skal være med til at sikre, at de ældre får sund og nærende mad, der vækker appetitten. Det er en af konsekvenserne af et nyligt afholdt møde mellem kommunen og leverandøren af ældremad, Det Danske Madhus, oven på den omdiskuterede sag om en nytårsret.

En række repræsentanter fra borgerne, Gribskov Kommune, Ældrerådet og Det Danske Madhus skal være med til at sikre, at de ældre, der er visiteret til kommunens madordning, får en god madoplevelse hver gang.

Repræsentanterne skal sidde med i Gribskov Kommunes brugerråd og mødes en gang i kvartalet. Her skal de blandt andet evaluere kvaliteten af maden, vurdere, om det er behov for nye retter, om Det Danske Madhus bør ændre i menuerne og generelt orientere hinanden om udviklingen på området.

Det blev besluttet på et nyligt afholdt møde mellem Gribskov Kommune og Det Danske Madhus oven på den omdiskuterede sag om en nytårsret med kålpølse og grønlangkål, der begyndte med et billede på Facebook og endte i de landsdækkende medier.

Borgere skal prøvesmage maden
Formanden for Social- og Sundhedsudvalget Birgit Roswall (V) forklarer, at brugerrådet ikke skal ses som en kontrolinstans, men et forum, hvor parterne i fællesskab stræber efter, at borgerne får sund og nærende mad, som samtidig vækker deres appetit.

"Derfor har vi for eksempel en række borgere, der kan prøvesmage maden og bedømme kvaliteten, vi har formanden for Ældrerådet, der blandt andet bidrager med, hvad han hører fra andre borgere om maden, vi har kommunens ernæringskonsulent, der kommer hos mange af de ældre og ved, om de har behov for ændringer, og sidst men ikke mindst har vi leverandøren, Det Danske Madhus, så vi sammen kan vurdere de ændringer, der måtte være behov for," konstaterer formanden.

Direktøren i Det Danske Madhus Henrik Solkjær er meget tilfreds med, at brugerrådet igen kommer på banen. "Brugerrådet kan give os vigtig feedback på vores mad. Det betyder, at vi får mulighed for at forbedre os, så vi kan blive ved med at lave mad, som de ældre eftespørger," siger Henrik Solkjær.

Mindre kålpølse og en mere festlig nytårsmenu
Udover brugerrådet, så besluttede Gribskov Kommune og Det Danske Madhus på mødet, at borgerne fremover ikke modtager retten med kålpølsen, med mindre de konkret har bestilt den. Den er nemlig ikke lige så populær på Sjælland, som for eksempel i Sønderjylland. Og så vil Det Danske Madhus også gøre mere ud af nytårsmaden.

"Vi vil forbedre menuen til nytåraften. Her skal borgerne også kunne se på maden, at det er en festaften," lover Henrik Solkjær.

Yderligere oplysninger:
Birgit Roswall, formand for Social- og Sundhedsudvalget, tlf. 7249 6804
Henrik Solkjær, direktør i Det Danske Madhus, tlf. 2482 1565
Lone Teglbjærg, kvalitets- og udviklingschef i Gribskov Kommune, tlf.7249 7427