Gribskov i Danmarkshistoriens største jagt på rotter

Gribskov sætter nu som den første kommune gang i en samlet og giftfri bekæmpelse af rotter i kloakkerne. Det har et enigt byråd besluttet. Kommunen og Gribvand Spildevand A/S vil bekæmpe rotter med intelligente rottefælder i samarbejde med Wisecon-Anticimex Innovation Center i Helsinge. Ambitionen er at reducere antallet af rotteanmeldelser med op mod 75 procent i de bekæmpede områder.

Antallet af rotter er steget stærkt de senere år både i Gribskov og resten af landets kommuner. Derfor søsætter Gribskov Kommune nu Danmarkshistoriens største samlede bekæmpelse af rotter for at få vendt kurven.

Gribskov Kommune og forsyningsvirksomheden Gribvand Spildevand A/S har indgået en millionkontrakt med en af verdens førende virksomheder inden for intelligent rottebekæmpelse, Wisecon-Anticimex Innovation Center fra Helsinge. Kampen mod rotterne begynder nu, i november i år, hvor de første fælder bliver sat ned.

Banebrydende bekæmpelse
Kontrakten kører de næste 2,5 år, og i løbet af perioden placerer virksomheden 1000 intelligente rottefælder i kloakkerne i udvalgte områder i Helsinge, Græsted, Gilleleje, Tisvilde og sommerhusområder. Borgmester Kim Valentin (V) har store forventninger til projektet:

"Det er banebrydende, at vi nu kan sætte ind i større områder og udrydde rotterne der. Tidligere har vi bekæmpet rotter på overfladen, når vi fik anmeldelser om dem. I stedet går vi nu mere systematisk til problemerne med de intelligente fælder i kloakkerne," siger borgmesteren og fortsætter:

"Det vil gavne borgerne, som får mindre risiko for at få besøg af rotter, som både kan skade husets kloak og selve huset og ikke mindst sprede ubehagelig lugt og sygdomme."

Mål: Antallet af anmeldelser falder med 75 procent
Gribskov Kommune har i flere år oplevet en stigning i antallet af anmeldelser af rotter via den kommunale hjemmeside Rotteweb, hvor borgere kan registrere, at de har rotter. Målet med projektet er, at antallet af anmeldelser falder med op til 75 procent i løbet af de næste tre år i indsatsområderne.

Resultaterne fra projektet vil løbende blive fulgt nøje, så erfaringerne herfra kan bruges i andre kommuner og i virksomhedens udviklingsindsats.

90 procent af rotterne kommer fra kloakkerne
Bestyrelsesformand for forsyningsvirksomheden Gribvand Spildevand A/S Jannich Petersen (V) fortæller, at de fleste rotter netop kommer fra kloakkerne:

"Vi ved fra Miljøstyrelsen, at cirka 90 procent af rotterne på overfladen kommer fra kloakkerne - derfor vil det helt sikkert have en effekt, at vi nu også bekæmper rotterne dernede. Vi forventer også, at vi over tid kan spare penge på renovering af kloakkerne," siger bestyrelsesformanden.

Gode erfaringer med at udrydde rotter
Udviklingsdirektør i Wisecon-Anticimex Innovation Center Peter Hohnen konstaterer, at firmaet har gode erfaringer med at udrydde rotter for blandt andet boligforeninger og institutioner.

Han fortæller, at projektet for Gribskov Kommune er firmaets største enkeltprojekt til dato:

"Det er en helt ny tilgang for kommuner at bekæmpe rotter i kloakkerne i så stor skala, som Gribskov nu igangsætter. Her er Gribskov den første, og det er helt naturligt med vores samarbejde, da vi allerede har arbejdet sammen om mindre projekter tidligere. Vi tror, at flere kommuner i Danmark vil følge efter, når de ser vores resultater," siger direktøren.

Yderligere oplysninger:
Kim Valentin (V), borgmester, tlf. 7249 8200
Jannich Petersen, bestyrelsesformand for Gribvand Spildevand A/S, tlf. 4042 5125
Peter Hohnen, udviklingsdirektør i Wisecon-Anticimex Innovation Center, tlf. 30342289