Hjemmelavet mad til ældre på alle kommunens plejecentre

Social- og Sundhedsudvalget skal tirsdag tage stilling til en ansøgning om penge til at etablere et produktionskøkken på Toftebo. Dermed vil alle plejecentre i kommunen have eget køkken og mulighed for at give beboerne frisk og hjemmelavet mad.

Frisk, hjemmelavet mad til beboerne på kommunens plejecentre har stået højt på den politiske menu i Social- og Sundhedsudvalget længe.

Derfor glæder det udvalgsformand Birgit Roswall (V), at udvalget på mødet tirsdag skal tage stilling til en ansøgning på 450.000 kroner til et produktionskøkken på Toftebo. Pengene skal komme fra en 425 millioner kroner stor pulje på Finansloven, som er afsat produktionskøkkener på landets plejecentre.

"Hvis vi får pengene, fuldbyrder vi den mission om frisk, hjemmelavet mad fra egne køkkener på alle kommunens plejecentre, som vi har haft i en årrække. Her mangler vi kun Toftebo," konstaterer udvalgsformanden.

Mange fordele ved hjemmelavet mad
Birgit Roswall forklarer, at allerede da plejecenter Skovsminde i Græsted blev planlagt, blev det prioriteret, at der skulle være produktionskøkken.

"Vi har haft et vedvarende fokus på at få lavet maden på plejecenteret, fordi det for det første betyder mere frisklavet mad til beboerne. For det andet betyder den hjemmelavede mad, at beboerne i højere grad kan være med til at bestemme, hvad der skal på menuen, og det styrker appetitten. En del beboere, særligt de ældre, spiser nemlig for lidt," siger Birgit Roswall, og fortsætter:

"En tredje fordel ved at have eget produktionskøkken er, at de ældre, der har lyst og mulighed for det, kan være med til at lave mad, og det kan være med til at styrke blandt andet det sociale liv på centeret. Endelig kan en fjerde gevinst være, at det bliver muligt at anvende lokalt producerede råvarer," siger formanden.

Hvis Social- og Sundhedsudvalget vælger at ansøge om penge til at bygge et produktionskøkken på Toftebo, så er næste skridt for administrationen at indhente tilbud, så ansøgningen til puljen kan komme af sted senest 28. marts. Får kommunen pengene, kan Toftebo begyndte at dufte af hjemmelavet mad med udgangen af 2017.


Yderligere oplysninger:
Birgit Roswall, formand for Social- og Sundhedsudvalget, tlf. 7249 6804
Mikkel Damgaards, chef i Center for Social og Sundhed, tlf. 7249 7467