Politikere tager Toftebo under lup

Social- og Sundhedsudvalget og borgmester Kim Valentin besøgte Toftebo torsdag. De ville ved selvsyn vurdere stedet efter at have modtaget klager over blandt andet råd og fugt, for små badeværelser og kaldeapparater, der ikke fungerer.

Kommunens center for genoptræning og aflastning Toftebo fik torsdag besøg af borgmesteren og Social- og Sundhedsudvalget.

Politikerne havde bedt om en rundtur på baggrund af klager over stedet. Klager som efterfølgende er blevet beskrevet i artikler i en lokal avis.

Tog en snak med beboere
Politikerne talte blandt andet med beboerne om deres oplevelse af stedet - både en utilfreds borger og andre, som modsat var godt tilfredse med deres ophold på Toftebo og roste personalet for deres indsats og omsorg.

Derudover kiggede politikerne og ledelsen nøje efter bygningens fysiske tilstand sammen med en byggesagkyndig for at vurdere tilstanden.

Fejl og mangler rettet
Her kunne politikerne konkludere, at der var trængt fugt ind visse steder, og det har givet mindre rådskader. Her vil der blive fuget for at forhindre fugten i at trænge ind fremadrettet.

Et andet kritikpunkt var stedets kaldeapperater, som i flere tilfælde ikke har virket. Her er nye kaldeapparater på vej.

Større badeværelser
Sidst men ikke mindst blev nogle af værelserne på Toftebo kritiseret for at have for små badeværelser for beboere i kørestol. Borgere i kørestole er derfor blevet flyttet til værelser med større badeværelser.

Toftebo er et gammelt plejehjem fra den tid, hvor der ikke var regler for størrelsen på toilet og badeværelse. Arbejdstilsynet tillader ikke medarbejderne at hjælpe, hvis badeværelserne er for små. Det har Gribskov Kommune taget højde for ved at indrette et stort badeværelse, hvor borgerne kan modtage hjælpen.

Toftebo er kun til midlertidige ophold
Borgere bor kun på Toftebo midlertidigt. Her er man ofte er i forlængelse af et ophold på hospitalet, indtil man kan komme hjem i sin egen bolig - når ens helbredstilstand tillader det, og man er i stand til at klare sig selv eventuelt med lidt ekstra hjælp i begyndelsen.

På rundturen så politikerne også på træningslokalerne, hvor beboerne både kan få pulsen op og ikke mindst blive trænet og støtte fra ergo- og fysioterapeuter.

Her bliver beboerne trænet efter den aktiverende tilgang, som kort fortalt går ud på at arbejde målrettet med smarte metoder, så borgerne kan klare mere i hverdagen selv, som for eksempel deres egen personlige pleje og anrette deres egen mad, så finmotorikken bliver styrket.

Sidst men ikke mindst så politikerne Toftebos ny-opgraderede køkken, hvor personalet fra begyndelsen af næste år laver frisklavet mad til beboerne.

Tilsynsrapporter giver topkarakterer til Toftebo
Politikerne konkluderede efter rundturen, at en del af kritikken fra borgerne er fuld berettiget, da flere ting ikke fungerede ordentligt. Dog kunne politikerne ikke genkende, at Toftebo overordnet skulle være et dårligt sted at være efter at have set stedet selv og talt med beboerne.

De seneste tilsynsrapporter for Toftebo fra revisionsfirmaet BDO og Styrelsen for patientsikkerhed bakker politikernes overordnede vurdering af Toftebo op. Begge rapporter giver nemlig Toftebo topkarakterer.

Politikerne vil den kommende tid overveje, hvordan de kan forbedre forholdene på Toftebo, så det bliver til et endnu bedre sted at være.